Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Börek

Doyurucu lezzeti ve enfes tadı ile yiyenleri büyüleyen mercimekli börek, Türk mutfağının sevilen börek çeşitlerinden biridir. Böreği hazırlarken, iç harcı hazırlamadan önce mutlaka yeşil mercimekleri ıslatıp haşlayın. İç harcı hazırlarken mercimeğin haşlanmış olması size zamandan kazandıracağı gibi, böreği pişirirken mercimeğin pişmemiş olma ihtimalini de azaltır. Ayrıca bir adet havuç da haşlayıp içine doğramanız böreğin lezzetine lezzet katacaktır.

Mercimekli Börek Malzemeleri

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet havuç
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 tatlı kaşığı sıvı zeytinyağı
  • 2 adet yufka
  • 1 çay kaşığı ucu kadar karabiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı acı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu Hazırlamak için

  • Yarım çay bardağı sıvı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı su

Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay tabağı susam
  • 1 çay tabağı çörek otu

Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

Mercimekli böreğe başlarken mutlaka öncelikle iç harçtan başlayın. Yufkaları hazırlarken iç harcın soğuması gerekir. Ayrıca mercimekleri ve havucu da önceden haşlamanız gerekir. Bunun için ilk olarak yeşil mercimeği bir tencereye alarak üzerine sıcak su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Ayrı bir kapta bir adet havucu iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyun. Daha sonra küp küp doğrayarak üzerine sıcak su ekleyerek haşlamaya bırakın.

Daha sonra geniş bir teflon tavaya sıvı zeytinyağını dökerek ocağın üzerine alın. İçine kuru soğanı küp küp doğrayarak kavurun. Soğanlar hafif pembeleşince içine salçaları ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra içine haşlanan yeşil mercimekleri ve haşlanan havuçları ekleyerek karıştırmaya devam edin. Karabiberi, pul biberi ve tuzunu da ekleyerek karıştırıp ocağın altını kapatın.

Sosunu hazırlamak için bir çay bardağı sıvı zeytinyağının üzerine su ekleyip karıştırın. Yufkaları önce ortadan ikiye, sonra boydan dörde bölün. Tekrar kalın olan kenarlardan çapraz keserek sekiz eşit parça elde edin. Hazırlamış olduğunuz sosu bir silikon fırça yardımı ile her tarafını ıslatacak şekilde sürün. Yufkanın kalın olan kenarına iç harçtan bir miktar dökerek eliniz ile uzunlamasına yayın. Uç kısımlarından kapatarak kalın sigara böreği şeklinde sarın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Diğer yufkaları da aynı işlemden geçirdikten sonra üzerine yumurta sarısını sürerek susam veya çörek otu serpin.

Önceden ısıtılan 180 derecelik fırında böreklerin üzeri kızarana kadar pişirin. Yaklaşık olarak 20-25 dakika içinde pişmektedir. Ancak bazı fırınların etkisinden dolayı pişirme süreleri değişiklik gösterebilir. Daha sonra şık bir servis tabağına alarak sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Önemli Not:

Kırdığınız yumurtanın sarısını kullanırken beyazını dökmek yerine kalan yufka böreklerini yumurta sarısına batırıp daha sonra galeta ununa batırmanız, çıtır çıtır bir mercimekli börek olmasını sağlayacaktır. Sunum aşamasında da görsel olarak mükemmel bir görüntüye sahip olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muhyi

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Mercimekli börek yaparken yeşil mercimekleri önceden haşlamak neden önemli? Bu adımı atlarsam böreğin tadında bir fark olur mu? Ayrıca havuç eklemek lezzeti gerçekten bu kadar etkiler mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Muhyi,

Mercimekli börek yaparken yeşil mercimekleri önceden haşlamak oldukça önemlidir. Çünkü haşlanmamış mercimekler böreğin içinde yeterince yumuşamayabilir ve istenen kıvamda pişmeyebilir. Bu da böreğin tadını ve dokusunu olumsuz etkileyebilir. Haşlanmış mercimekler ise böreğin içinde daha homojen bir lezzet ve kıvam sağlar.

Havuç eklemek ise lezzeti gerçekten farklı bir boyuta taşıyabilir. Havuçlar böreğe hafif tatlımsı bir aroma katar ve aynı zamanda renk açısından da güzel bir görünüm sağlar. Bu nedenle havuç eklemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni