Yufkadan Mercimekli Bükme Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Yufkadan Mercimekli Bükme Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Mercimekli Bükme

Yufkadan mercimekli bükme, elde açılarak yapılan kadar lezzetli bir hamur işidir. Özellikle Afyon ilinde yoğun olarak yapılan bükme, geleneksel olarak su, un ve tuz ile yoğurulan hamurdan hazırlanır. Hamurun açma aşaması da oldukça zahmetli değildir; birkaç kez hamur açmayı denemiş bir kimse rahatlıkla bükme yapabilir. Ancak, hamuru açmak için vaktiniz veya cesaretiniz yoksa, piyasadan alacağınız hazır yufkayı kullanarak da bükme yapmanız mümkündür. Bükmenin içerisine patates, pırasa veya mercimek konulur. Ben her yaptığımda karışık yapmaya özen gösteriyorum, böylece herkes sevdiğini yeme fırsatını yakalamış oluyor.

Yufkadan Mercimekli Bükmenin Malzemeleri

  • 6 adet hazır yufka
  • 1,5 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı öğütülmüş haşhaş
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber

Yufkadan Mercimekli Bükme Nasıl Yapılır?

Bükmenin yapımı oldukça pratiktir. İlk olarak yeşil mercimekleri ayıklayarak az suyun içerisinde tencerede haşlayın. Suyunu çekmesi ve vitaminin gitmemesi açısından bu aşama oldukça önemlidir. Bu nedenle haşlama aşamasında mercimeğin suyunu çekmesine özen gösterin. Haşlanan mercimekleri süzgece alın ve kara suyu gidince bir kaba boşaltın. İçerisine tuz ve baharatları ekleyerek karıştırın ve soğuması için bekleyin. Diğer tarafta tereyağını eritin ve içerisine haşhaş ile sıvı yağın tamamını boşaltarak karıştırın.

Hazır yufkayı sert bir zemine yayın. Üzerine haşhaşlı yağdan elinizi kullanarak iyice yayın. Yufkayı uçları birbirine değecek şekilde katlayın. Daha sonra tekrar üzerine harçtan sürün. Elde ettiğiniz yufkayı bu defa diğer iki uçtan katlayın. Ortaya kare bir şekil çıkması gerekir. Elde edilen yufkayı 4 eşit kareye bölün. İçerisine mercimekli harçtan koyarak uç uca kalın şekilde sarın. Tüm malzemeler bitinceye kadar işleme devam edin. Elde edilen bükmeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerine haşhaşlı harçtan sürerek 170 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Yufkadan mercimekli bükme piştiğinde sıcak olarak servis yapmaya özen gösterin. Hazır yufka çok çabuk yumuşar ve bükme çıtır çıtır iken daha lezzetli olur. Bu yüzden piştikten sonra bükmelerin üzerini kesinlikle örtmemeye özen gösterin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni