Mercimek Yemeği Mercimek yemeği, insanlara uzun süre tokluk hissi veren bir yemektir. Bu durum, mercimeğin sindiriminin zor olmasından kaynaklanır; dolayısıyla kana karışması geç olur ve bu da uzun süre tokluk hissi sağlar. Çok sık tüketilen bu lezzetli yemek, oldukça sağlıklı bir bakliyattır. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen mercimek, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Folik asit kaynağı olan mercimeğin haftada en az bir kez tüketilmesi önerilir. Halk arasında yeşil mercimek "kara şimşek" olarak da bilinir. Mercimek Yemeği Malzemeleri
Mercimek Yemeği Nasıl Yapılır? Mercimek yemeği yapımı için öncelikle mercimekler bir gün önceden taş vb. yabancı maddelerden arındırılarak temizlenir ve akşamdan ıslatılır. Islatılan mercimekler bir tabak içine alınır. Hazırladığımız kuru soğanları ince kıyım doğrayalım ve daha sonra patates ve havuçları küp şeklinde doğrayalım. Tencereyi ocağa koyup, tereyağını tencere içine ekleyerek ocağın altını açalım. Daha sonra erimekte olan tereyağının içine hazırlamış olduğumuz havuç, patates ve soğanları ilave ederek 5 dakika kadar kavuralım. Bu doğranan sebzeleri önceden kavurmamızın nedeni, yemek içinde tatlımsı bir tat (sasım) olmasını önlemektir. Tencere içindeki karışımın kavrulma işlemi tamamlandıktan sonra üzerine biber salçasını ilave ederek karıştıralım. Daha sonra kavrulan karışımların içine akşamdan ıslatarak hazırlamış olduğumuz mercimekleri ekleyerek, 5 su bardağı suyumuzu da ilave edelim ve bütün malzemelerin birbirleri ile özleşmesini sağlamak için karıştıralım. Mercimek yemeğimiz yaklaşık 15-20 dakika sonra kaynamaya başlayacaktır. Bundan sonra kaynamakta olan mercimek yemeğimizin üzerine tuzunu ve diğer baharatlarını da ilave ederek yaklaşık bir saat kısık ateşte bırakalım. Mercimeğin mis kokuları ortama yayılmaya başladığında ocağın altını kapatalım ve mercimek yemeğimiz pişmiştir, servise hazırdır. Afiyet olsun. |
Dilhan
12 Temmuz 2024 CumaMercimek yemeği yaparken patates ve havuçları küp şeklinde doğradıktan sonra kavurmak gerçekten yemeğin tadını artırıyor mu?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaEvet Dilhan, mercimek yemeği yaparken patates ve havuçları küp şeklinde doğradıktan sonra kavurmak yemeğin tadını belirgin şekilde artırır. Bu işlem sebzelerin şekerlerinin karamelize olmasını sağlayarak daha derin ve zengin bir lezzet oluşturur. Ayrıca, kavurma işlemi sebzelerin dokusunu da geliştirir, bu da yemeğe farklı bir boyut katar. Bu yöntemi denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun!