Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Çorbası

Yeşil mercimek, tüm hanımlar tarafından bilinen ancak gerektiği ilgiyi görmeyen çok sağlıklı bir besin türüdür. Bir baklagil olan yeşil mercimek, bolca vitamin ve diyet lifi içeren bir besindir. Bunun yanında, bünyesinde bol miktarda protein bulundurur ve sindirimi ile kana geçişi yavaştır. Aslında diyetlerde sık sık kullanılması gereken bir besin olan yeşil mercimek, yenildiği takdirde uzun süre tokluk hissi verir ve bu sebeple zayıflamaya katkı sağlar. Diyetisyenler tarafından da tavsiye edilen bir yemek türüdür. İçerisinde %24 oranında protein barındırması sebebiyle, 1 kilo etle 1 kilo yeşil mercimek aynı besleyici değerlere sahiptir. Bunun yanında folik asit deposu da olan yeşil mercimek, hamilelikte, kalp hastalıklarında, osteoporozda ve diyabette de kullanılması oldukça faydalıdır.

Yeşil mercimekten gerekli besinleri almak için besin değerlerini öldürmeyecek şekilde pişirilmesi gerekmektedir. Çorbalarda hem lezzetini hem de besleyiciliğini artırmak için biber, kereviz, kuru soğan gibi ilaveler yapılabilir. Faydalı olmasının yanında oldukça da lezzetli olan bu besini çocuklarımıza da tanıtmalı ve onlara sevdirmeliyiz. Bu arada, yeşil mercimek bazen gaz sorunu nedeniyle tercih edilmeyebilir. Bu sorunu, pişirirken içine biraz kimyon atarak veya pişirmeden önce ılık suda bekleterek çözebilirsiniz. Şimdi lezzetli bir Yeşil Mercimek Çorbası nasıl yapılır, ona bakalım.

Gerekli Malzemeler

  • Bir su bardağı yeşil mercimek
  • Ortalama 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 adet domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • Çeyrek tablet et bulyon
  • Nane, tuz, pul biber

Yeşil Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Yeşil mercimekleri ayıklayıp suyun altında iyice duruluyoruz. Süzdükten sonra tencereye koyup, tuzumuzu da ekliyoruz. Üzerine iki parmak su geçecek şekilde kaynar su ekleyip ocağı açıyoruz. Ara sıra karıştırarak mercimekleri haşlıyoruz. İstediğimiz kıvama gelince süzme işlemini yapıyoruz. Bu arada ideal kıvam genelde ne sert ne de yumuşak olmalıdır, çünkü biraz sonra tekrardan biraz daha pişirilecektir. Yeşil mercimek süzülmüş bir şekilde beklerken, ocakta diğer malzemeleri hazırlıyoruz.

Öncelikle 2 kaşık sıvı yağımızı hafifçe kızdırıyoruz. İçine küp doğranmış soğanları katıyoruz. Bu sırada biber ve domatesleri doğrayıp hazırlıyoruz. Ocaktaki soğanlar biraz ölmeye başlayınca doğranmış biberleri ekliyoruz. Bunlarla birlikte salçamızı ekleyip hepsini beraber kavuruyoruz.

Bundan sonra ise doğranmış domatesleri ekliyoruz. İçine çeyrek bulyon atıyoruz. Sonra mercimeği de ekleyip üzerini kapatacak kadar kaynar su ekliyoruz. Tuzunu, pul biberini veya nanesini ekleyip karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte istediğimiz kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Biraz daha kaynadıktan sonra bir parça ağzınıza alarak tadından emin olabilirsiniz.

Ve Yeşil Mercimek Çorbanız artık tüm lezzetiyle servise hazır demektir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni