Mercimekli Bulgur Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Mercimekli Bulgur Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur Çorbası

Mercimekli bulgur çorbası, baklagillerden olan mercimek ile buğday tahılının öğütülmesiyle elde edilen bulgurun su ile kaynatılıp özdeşleşmesiyle elde edilen besleyici ve lezzetli bir çorbadır.

Çeşitleri ve Faydaları

Mercimek ve bulgurun farklı türleri çorba yapımında çeşitlilik sunar. Yeşil, turuncu ve siyah mercimek türleri ile esmer ve sarı bulgurun orta, iri ve ince şekilleri, çorbaların kıvamını artırır. Sıklıkla tüketilen mercimekli bulgur çorbası, içeriğindeki vitamin ve mineral değerlerinin yüksek olması nedeniyle tam bir enerji deposudur. Özellikle bulgur tanelerinin çorba içerisinde kullanılmasıyla daha da genişleyen bu besin maddesi, doyurucu bir öğün sunar. Tek başına ana yemek olarak da yeterli olan bu çorba çeşidi, sıcacık tüketildiğinde damaklarda lezzetli bir tat bırakır.

Ekstra Lezzet Katkıları

Hazırlanan bu değerli besin maddesinin içerisine bir miktar limon suyu eklendiğinde tadına doyum olmaz. Mercimeğin bulgurla birlikte su içerisinde kaynatılmasıyla oluşan yoğun kıvam, çorbanın içerisine un veya krema ekleme ihtiyacını ortadan kaldırır. Kendi başına oldukça lezzetli olan mercimekli bulgur çorbasına renk katmak istenirse, salça, kırmızı toz biber ve kuru nane yağda kavrulup üzerine dökülerek iştah kabartan bir görünüm oluşturulabilir.

Besleyici Değerleri

Lezzetli olduğu kadar besleyici olan bu çorbanın tüketimi, çocukların sağlıklı gelişimlerine yardımcı olur. Özellikle akşam yemeği öncesinde bu çorbanın tüketimi mideyi rahatlatmaya ve aşırı yemek yenilmesinin önüne geçer. Bağışıklık ve sindirim sisteminin çalışmasını destekleyen bu besin maddesi, haftada bir kez de olsa sofralarda yerini almalıdır.

Mercimekli Bulgur Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı iri sarı bulgur
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 litre su
  • 1 adet et tableti

Mercimekli Bulgur Çorbası Nasıl Yapılır?

Derin bir tencere içerisine tereyağı ile kıyılmış soğanlar alınarak kavrulur. Soğan pembeleşmeye yakın domates salçası ilave edilir. Kırmızı mercimek, soğuk suda bir müddet bekletilerek nişastasının dış yüzeye çıkması sağlanır ve duru suyla birkaç kez yıkanır. Bulgurun da tozlu olabilme ihtimali olduğu için sudan geçirilir. Yıkanan kırmızı mercimek ve iri sarı bulgur süzülerek soğanın üzerine eklenip bir tur birlikte kavrulur. Ardından kaynatılmış su ve tuz bu karışıma eklenerek kısık ateşte yaklaşık kırk beş dakika kapağı kapalı bir şekilde pişirilir. Pişirilen çorba istenilirse inceltici robottan geçirilir. Ancak tavsiyemiz, doğal yapısına dokunulmaması yönündedir. Bu şekilde bulgurun taneleri ağızda ayrı bir lezzet oluşturacaktır. Hazırlanan çorba sıcak bir şekilde kaseye alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni