Kırmızı Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Kırmızı Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı mercimek köftesi, çok sevilen ve sıkça tüketilen bir yiyecektir. Doğum günleri, günler ve beş çaylarında sıkça yapılır ve sevilerek tüketilir. Yanına marullar konularak servis edilir. Oldukça şık sofralar kurmamızı sağlayan yemek tariflerinden biridir. Kimi sıkmalar halinde yaparken kimi de yuvarlak top şeklinde yapar ve üzerine yoğurt sos döker. Fakat sıkma şeklinde olan daha şık durur. Yapımı çok zor olmayan bir yemek tarifidir. Mercimek köftesi lezzetli bir yiyecek olması ile çok fazla kalorili olmayan sağlığa faydalı bir yemek tarifidir. Şimdi bu güzel yemeğin tarifine bakalım.

Kırmızı Mercimek Köftesi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
  • 1.5 su bardağı mercimek
  • 4 çay bardağı orta bulgur
  • 3 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1.5 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet yeşil soğan
Kırmızı Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?

Kırmızı mercimek köftesi için mercimek iyice yıkanır ve süzülür. Bir tencereye alınır ve üzerine üç su bardağı kadar su konulur ve tencere ocağa alınıp altı açılır. Mercimekler pişince üzerine orta bulgur eklenir. Bulgurla beraber iki-üç dakika ocakta tutulur. Ardından tuzu atılır ve karıştırılıp altı kapatılır ve tencere kapağı kapatılır ve bu şekilde bekletilir. Yaklaşık bir saat kadar bu şekilde dinlenmesi gerekir ki bulgur iyice yumuşasın. Bu süre içerisinde soğanlar soyulmalı ve küçük doğranıp bir tavaya alınmalıdır. Üzerine sıvı yağ eklenir ve ocağa alınıp altı açılır ve soğanlar iyice kavrulur. Soğanlar kızarınca üzerine domates salçası konulur ve kavrulmaya devam edilir. Bu sırada kimyon ve pul biber atılarak biraz daha kavrulur ve ocaktan alınıp bir kenara konulur. Ardından maydanoz ve yeşil soğanlar ince doğranıp bir tabağa alınır. Tencerede ıslatmış olduğumuz bulgur genişçe bir kaba alınır. Çok sıcaksa biraz karıştırılarak soğuması sağlanır. Elinizi yakmayacak bir sıcaklığa ulaşınca elle yoğrulmaya başlanır. Daha önceden kavurduğumuz salça ve soğan üzerine eklenir ve iyice yoğrulur. Elinizle sıkmalar yaptığınızda tam tutuyorsa dağılmıyorsa olmuş demektir. Üzerine yeşillikleri de ekleyerek bir-iki daha yoğrulur. Ardından sıkmalar yapılır ve servis tabağına dizilir. Yanına marul, turşu ve ayran ile servis edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Kırmızı mercimek köftesi yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası vardır. Mercimeklerin iyice pişmesi ve bulgurun yeterince yumuşaması önemlidir. Ayrıca, baharatları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Kırmızı mercimek köftesini daha lezzetli hale getirmek için içerisine limon suyu ekleyebilirsiniz. Bu, köftelere ekstra bir tazelik katacaktır. Ayrıca, köfteleri sıkarken ellerinizi hafifçe ıslatmanız, köftelerin daha kolay şekil almasını sağlar.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Otac

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Mercimek köftesini yaparken bulgurları yeterince yumuşatmak için ne kadar beklemek gerekiyor? Ayrıca, baharat oranlarını damak tadıma göre ayarlayabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Otac,

Mercimek köftesi yaparken bulgurların yeterince yumuşaması için genellikle mercimekleri haşladıktan sonra bulgurları ekleyip karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika kadar beklemek yeterli olur. Bu süre boyunca bulgurlar, mercimeğin sıcaklığıyla yumuşayacaktır.

Baharat oranlarını damak tadınıza göre ayarlamak kesinlikle mümkündür. Tariflerde verilen baharat miktarları genellikle ortalama damak tadına göre belirlenir, ancak kendi zevkinize göre eksiltip artırabilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni