Mercimekli Haşhaşlı Börek Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Mercimekli Haşhaşlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Haşhaşlı Börek Tarifi
Mercimekli haşhaşlı börek, çıtır çıtır bir börek tarifi arayanlar için mükemmel bir seçenektir. Katmer böreği gibi çıtır bir kıvamda olan bu börek, özellikle beylerin ve çocukların severek tükettiği bir lezzettir. Yapımı oldukça basit olan mercimekli haşhaş böreği, haşhaşlı sos ile lezzetlendirilen ve iç malzemesi mercimek ile farklı bir tat sunan bir börek çeşididir. Çay saatinde arkadaşlarınıza, altın gününe gelen dostlarınıza, çocuklarınıza ve değerli eşinize bu eşsiz lezzeti hazırlayabilirsiniz. Hazır yufka ile yapıldığı için hanımların zamandan tasarruf etmesine de yardımcı olmaktadır.
Mercimekli Haşhaşlı Börek İçin Gerekli Malzemeler
  • 6 adet hazır el açması yufka
  • 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Karabiber (isteğe bağlı)
  • 5-6 dal maydanoz

Mercimekli Haşhaşlı Börek Sosu İçin
  • 1 su bardağı zeytinyağı (haşhaşı inceltirken yavaş ilave edelim)
  • 3 çorba kaşığı haşhaş ezmesi

Mercimekli Haşhaşlı Börek Nasıl Yapılır?
İlk önce tavanın içerisine bir miktar zeytinyağı koyalım. Bu arada kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince olacak şekilde yemeklik doğrayıp soteleme işlemine başlayalım. Ardından sotelenen soğanın içine domates salçasını ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar birkaç dakika kavuralım. Önceden haşlanan yeşil mercimeği ilave ettikten sonra tuzunu, karabiberini ve kırmızı pul biberini ekleyerek karıştıralım. En son maydanozu incecik kıyıp tavaya ilave edip karıştırdıktan sonra ocağın üzerinden alalım ve soğumaya bırakalım.
Daha sonra kâsenin içine haşhaşı alalım, zeytinyağını yavaş bir şekilde ilave ederek haşhaşı inceltelim. Hazır aldığımız yufkaları mutfak tezgâhının üzerine serelim. Üzerine hazırladığımız haşhaşlı sostan birkaç kaşık döküp fırça yardımı ile yufkanın her yerine sürelim. İkinci yufkayı da ilk yufkanın üzerine serelim ve yine aynı şekilde haşhaşlı sosu her yerine yayalım. Yufkaları bıçak ile önce dörde, ardından istediğiniz büyüklükte her parçayı keserek ayırın. Üçgen olarak kestiğimiz yufkaların üst kısmına iç malzemeden bir miktar koyduktan sonra rulo şeklinde saralım. Diğer yufkaları da 2'şerli olarak aynı işlem ile hazırlayalım. 6 adet yufkadan tam olarak 36 adet börek hazırlayabilirsiniz.
Ardından hazırladığımız mercimekli haşhaş böreklerini fırın tepsisine dizelim. Üzerine kalan haşhaş sosundan sürelim. Önceden 200 derecede turbo ayarında ısıttığımız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Eğer fırınınızda turbo ayarı yoksa fırını 210 dereceye ayarlayıp orta kısımda pişirebilirsiniz. Daha sonra fırında pişen mercimekli haşhaş böreklerini servis tabağına alalım.
Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni