Kırmızı Mercimek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
19 Haziran 2024

Kırmızı Mercimek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı mercimek, baklagiller ailesine ait olan ve mutfaklarda sıkça farklı yiyecekler hazırlamak için kullanılan bir üründür. Yumuşak, ince gövdesi olan, 70 santime kadar uzanan tek yıllık bir bitki olan mercimeğin taneleri ufak ve yassı şekildedir. Kırmızı mercimek, içerisinde bol miktarda B vitamini, demir, manganez, çinko, sodyum, fosfor gibi vücut için gerekli vitamin ve mineraller barındırmaktadır. Mutfaklarda daha çok çorba yapımında kullanılan kırmızı mercimek, ayrıca köfte, salata gibi yemekler için de kullanılmaktadır. Kırmızı mercimek kalori bakımından yüksek değerlere sahiptir. Ancak tok tutma özelliği olduğu için diyetlerde de gönül rahatlığıyla kullanabilir.

Mercimek, birçok çeşide sahip bir baklagildir. Kırmızı, yeşil, siyah ve sarı mercimek türleri arasında en fazla kullanılan kırmızı mercimektir. Mercimek, yılın her mevsiminde tüketilebilen bir gıdadır.

Kırmızı Mercimeğin Faydaları
  • Besleyici değeri son derece yüksek olan kırmızı mercimek, vücut ve beyin gelişimi için fayda sağlar.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Bu etkisi sayesinde bağışıklık sistemine bağlı gelişebilecek hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Kırmızı mercimek anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir.
  • Bağırsak hareketlerini artırmak için tüketilebilir.
  • Ağır işlerde çalışan ve sporla uğraşan kişiler mercimek tüketerek enerjilerini artırabilirler.
  • İçeriğinde yer alan lifler sayesinde kan şekerini düşürücü etki sağlar. Bu sebeple diyabet hastaları gönül rahatlığıyla mercimek tüketebilir.
  • Potasyum içeriği sayesinde hipertansiyonu düşürücü etki yaratır.
  • Kabızlığa karşı iyi gelir.
  • Kolesterol seviyesini dengeler ve kan akışını artırır.
  • Kalp krizi riskini azaltır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı faydalıdır.
  • Vücudu kanser hastalığına karşı korur.
  • Besleyici özelliği yüksek olduğu için çocukların beyin ve vücut gelişimi için faydalıdır.
  • Folik asit içeriği ile kansızlığa karşı iyi gelir.
  • Sinir sisteminin kuvvetlenmesi için tüketilebilir.
  • Kaynatılarak suyu tüketildiğinde kas ağrılarından kurtulmak mümkün olur.
  • Gebelik döneminde anne ve bebek için faydalıdır.
  • Vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atmayı kolaylaştırır.
  • Protein bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Kırmızı Mercimeğin Pişirme Tekniği

Kırmızı mercimeğin pişirme tekniği, faydalarından yararlanabilmek için oldukça önemlidir. Aksi halde faydalarından tam olarak yararlanılamaz. Kırmızı mercimek, pişirmeden önce bol su ile birkaç el yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra 20-30 dakikalık süre içinde pişirilebilir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kırmızı mercimeği de fazla tüketmek bazı sıkıntılara yol açabilir. Gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara maruz kalmamak için yeterli oranlarda tüketilmesi gerekir.

Kırmızı mercimek, sağlık açısından birçok fayda sağlayan, lezzetli ve besleyici bir baklagildir. Hem yemeklerde hem de diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir. Doğru pişirme teknikleri ile tüketildiğinde, vücut için gerekli olan birçok vitamin ve minerali sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam sürdürmeye de katkıda bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni