Mercimekli Eriste Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Mercimekli Eriste Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Erişte Çorbası

Yeşil mercimek, tansiyon dengeleyici ve kolesterol düşürücü özelliklere sahip bir bakliyattır. Yeşil mercimeğin tansiyon dengeleyici özelliği, içerdiği esculin ve choline maddelerinden kaynaklanır. Esculin tansiyonu yükseltici etki (hipertansif) gösterirken, choline tansiyonu düşürücü etki (hipotansif) gösterir. Bu iki zıt etkin maddenin bir arada bulunması, yeşil mercimeği tansiyon dengeleyici bir nitelik kazandırır.

Ayrıca yeşil mercimek, mükemmel bir protein kaynağı olup etin yerini en iyi dolduran bakliyat türlerinden biridir. Yağsız yeşil mercimek çorbası kürü, en az iki enginar kadar kolesterol düşürücü özelliğe sahiptir. Haftada 2-3 kez tüketilen yeşil mercimek çorbası oldukça faydalıdır. Yeşil mercimek, ülkemizde özellikle Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde üretilen ve küçük ile sultani gibi türleri olan bir bakliyattır. Yüzde yirmi altı gibi yüksek bir oranda protein içerir. Yüksek lif içeriği sayesinde bir tabak yeşil mercimek yemeği, birkaç saatlik bir doyuruculuk sağlar ve mideyi yormaz. Folik asit bakımından zengin olduğundan kansızlığa iyi gelir. Bugün sizlerle enfes mercimekli erişte çorbası yapacağız. Hadi başlayalım.

Mercimekli Erişte Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir çay bardağı erişte
  • Bir tane kuru soğan
  • Sekiz su bardağı sıcak su
  • İki yemek kaşığı sıvı yağ
  • Bir çay kaşığı tuz
  • İki çorba kaşığı domates salçası
  • Bir çay kaşığı pul biber
  • Bir su bardağı yeşil mercimek
  • Bir çay kaşığı kekik
  • Bir çay kaşığı kuru nane
  • Bir çay kaşığı karabiber

Mercimekli Erişte Çorbası Nasıl Yapılır?

Bu enfes çorba için ilk önce yeşil mercimekleri 15 dakika haşlayın. Haşlanmış yeşil mercimeklerin suyunu süzün. Daha sonra kuru soğanı soyun ve ince doğrayın. Başka bir tencerede sıvı yağ ile soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan soğanların içine salçayı ilave edin ve iyice karıştırın. Haşlanmış yeşil mercimeği ve sıcak suyu ekleyerek pişirin. Çorbanın pişmesine yakın erişteleri, karabiberi, tuzu ve kekiği de ilave ederek pişmeye bırakın. Çorba piştikten sonra bir tavada sıvı yağı, pul biberi ve kuru naneyi kavurun. Hazırladığınız bu sosu mercimekli erişte çorbasının üzerine ekleyerek iyice karıştırın. Sos, çorbaların olmazsa olmazıdır. Enfes mercimekli erişte çorbasını sıcak servis yapın.

Afiyet Olsun.

Mercimekli Eriste Çorbası Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mercimek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mercimek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mercimek Tarifi ve Malzemeleri