Sarı Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Sarı Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Mercimek Çorbası

Sarı mercimek, baklagiller grubunda yer alan besleyici bir gıdadır. Mercimek denildiğinde akla gelen ilk yemek çeşitleri arasında çorba ve diğer yemekler bulunur. Sarı mercimeğin nişastalı ve hafif fındığımsı bir tadı vardır. Bu bitkinin tohumları yiyecek olarak kullanılır. Sarı mercimeği uzun süre pişirmek, yaklaşık 10 dakikayı geçmek, dağılmasına neden olabilir. En sık kullanılan çeşitleri kırmızı, sarı ve yeşil mercimektir. Mercimekte lif, yağ ve çeşitli vitaminler bulunur. Yüksek kalorisine rağmen, besin değeri yüksek olduğundan kilo aldırmaz ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bir su bardağı mercimek, günlük demir ihtiyacını karşılayabilir. Mercimek, yemek çeşitleriyle mutfaklarda geniş bir yelpazede kullanılır. Püre, salata, çorba ve köfte gibi birçok tarifte yer alır. Mercimeğin tok tutma özelliği de bulunmaktadır.

Sarı Mercimek Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kg sarı mercimek
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 çay kaşığı tuz ve karabiber
  • 3 su bardağı et suyu ya da sade su
  • 150 gr. tereyağı

Sarı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Mercimekleri bol suyla yıkayıp süzün. Bir tencereye koyun ve diğer malzemeleri küp şeklinde doğrayarak mercimeklerin üzerine ekleyin. Tüm malzemeleri birlikte yarım saat pişirin. Çorbayı güzelce blenderdan geçirerek inceltin ve sebzelerin tamamen pişmiş olmasına dikkat edin. Çorbanın piştiğinden emin olduktan sonra altını kapatın. Ayrı bir tavada tereyağını kızdırın.

Tenceredeki çorbanın üzerine kızdırdığınız yağı dökün. Tabakta servis edilen çorbanın üzerine baharat, pul biber, kuru nane ve karabiber ekleyin. Sıcak olarak servis yapın. İsteyenler limon da ekleyebilir, bu çorbanın tadına ekstra bir lezzet katacaktır. Yukarıda belirtilen malzemeler tercihe göre çorbanın yoğunluğunu artırmak için iki katına çıkarılabilir.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Sarı mercimek çorbasını daha da lezzetli hale getirmek için et suyu yerine kemik suyu da kullanabilirsiniz. Ayrıca, çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını değiştirebilirsiniz. Eğer çorbanın daha kremamsı bir yapıda olmasını isterseniz, pişirme esnasında bir miktar süt ekleyebilirsiniz. Çorbanın üzerine kruton ekleyerek de servis edebilirsiniz.

Mercimek çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde iç ısıtan bir seçenek olarak sofralarda yer alır. İçerdiği yüksek protein ve lif ile sağlıklı bir beslenme programının parçası olabilir. Mercimek çorbasını haftada birkaç kez tüketerek sağlıklı bir yaşam adımı atabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni