Kara Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Kara Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kara Mercimek Çorbası

Kara mercimek, sofralarımızdan eksik etmediğimiz mercimeğin henüz yeni yeni yaygın olmaya başlayan siyah türüdür. Bu türün en önemli özelliklerinden biri, içeriğinde bolca lif barındırmasının yanı sıra, kanser ve kalp rahatsızlıklarını da önleyen bir besin kaynağı olmasıdır. Bu sebeple, haftada en az bir sefer kara mercimek çorbasını rahatlıkla önerebiliriz. Kara mercimek çorbası, yapılışı bakımından kolay, tadı bakımından ise oldukça lezzetli bir çorba çeşididir. Bu sebeple bu yazımda kara mercimek çorbası tarifini verdim. Umarım beğenirsiniz.

Kara Mercimek Çorbası İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 2 su bardağı dolusu kara mercimek
  • 4 ya da 5 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı un
  • Yarım çorba kaşığı domates salçası
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Göz kararı tuz
  • Göz kararı karabiber

Kara Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Kara mercimek çorbasını yapmak için ilk olarak 2 su bardağı dolusu kara mercimek ayıklanır ve bir tencere içerisine alınıp yaklaşık 10 dakika kadar kaynatılır. Kaynama işlemi bittikten sonra tencere ocaktan alınır ve bir süzgeç yardımı ile mercimekler suyundan ayrılır ve yıkanır. Yıkanan mercimekler düdüklü tencereye alınır ve içine 4-5 su bardağı su ile göz kararı tuz ilave edilip, düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. Ocakta alınan düdüklü tencerenin düdüğü öttükten yaklaşık 30 dakika sonra kapağı açılır ve ocağın altı kısılır.

Daha sonra, orta boy bir tava alınarak içine 2 çorba kaşığı tereyağı koyulur ve ocağa alınır. Tereyağı eriyince içine un ilave edilip kavrulana kadar karıştırılır. Kavrulan una son olarak domates salçası da eklenir ve ocağın altı kapatılır. Hazırlanan karışım çorbaya ilave edilir. Bu sırada malzemelerin iyice karışması ve istenmeyen sonuçlar doğurmaması için çorba bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Karıştırma işlemine devam ederek 5 dakika daha ocakta tutulan çorba ocaktan alınır ve servis tabaklarına koyularak yanında maydanoz ve limon ile servis edilir.

Ekstra Bilgiler

Kara mercimek, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemini düzenler ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Bu nedenle diyet programlarında da sıklıkla tercih edilir. Ayrıca, kara mercimek yüksek miktarda protein içerdiğinden vejetaryen ve vegan beslenme programları için mükemmel bir protein kaynağıdır. İçerdiği demir ve folat ile kansızlık problemlerine iyi gelir.

Afiyet Olsun

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eryıldız

21 Temmuz 2024 Pazar

Kara mercimek çorbasının yapımı sırasında düdüklü tencerenin düdüğü öttükten sonra 30 dakika pişirmem gerektiğini belirtiyorsun. Ancak benim düdüklü tencerem biraz eski ve tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyorum. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Eryıldız, düdüklü tencerenin tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyorsan, dikkatli olman önemli. Öncelikle, düdüklü tencerenin kılavuza sahip olup olmadığını kontrol et. Kılavuzda pişirme süreleri ve kullanım talimatları genellikle yer alır. Eğer kılavuz yoksa, tencerenin kapağını ve düdüğünü iyi bir şekilde temizleyip, düzgun kapanıp kapanmadığına emin ol.

Eski model düdüklü tencerelerde dikkat etmen gereken en önemli şey, düdüğün çıkardığı buharı ve sesin sürekliliğini kontrol etmektir. Buhar çıkışı başladıktan sonra ısıyı biraz kısarak 30 dakika kadar pişirmeyi deneyebilirsin. Bu süreyi dolma kalemi ile not alırsan, daha sonraki kullanımlar için referans olur.

Eğer hala emin olamıyorsan, kara mercimek çorbasını geleneksel bir tencerede, kısmı ateşte ve daha uzun sürede pişirmeyi de tercih edebilirsin. Bu şekilde, mercimeklerin tam olarak piştiğinden emin olursun. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni