Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Yemeği

Yeşil mercimek denilince ilk akla gelen mercimeğin vitamin değeridir. Yeşil mercimek ile hazırlanan yemekler hem lezzet hem de vitamin açısından oldukça zengindir. Yeşil mercimekte bulunan protein, gelişim dönemindeki çocuklarımız için faydalı bir besindir. Çocuklarımızın zekâ gelişimlerine, kansızlık ve demir eksikliği gibi rahatsızlıklarına iyi gelecektir. Yeşil mercimekten başlı başına bir yemek hazırlayabileceğiniz gibi birçok çorba veya yemek çeşitlerine de az miktarda ekleyebilirsiniz. Örneğin, tutmaç çorbası veya mantı çorbalarında kullanabiliriz; ya da yeşil mercimek yemeği hazırlayıp bulgur pilavı ve ayran eşliğinde servis yapabiliriz.

Bir porsiyon yeşil mercimek yemeği bir porsiyon et kavurma ile eşdeğer proteine sahiptir. Bu nedenle yeşil mercimek tüketen kişiler kolay kolay kansızlık, halsizlik, göz rahatsızlıkları veya unutkanlık gibi benzeri hastalıkları sık yaşamazlar. Yeşil mercimek, kişinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve kemiklerini güçlendirir. İnsan sağlığına oldukça faydalı olduğu birçok uzman tarafından onaylanan yeşil mercimek, ülkemizde en çok İç Anadolu Bölgesi'nde yetişmektedir. Yeşil mercimek yemeğini eski zamanlarda ninelerimiz, babaannelerimiz kemikli etlerle pişirip çömlekler içerisinde toprak tandırlarda pişirirlermiş. Fakat bizler günümüzde o imkânlara sahip olmadığımız için evlerimizde kendi imkânlarımızla da lezzetli yeşil mercimek yemeğini yapabiliriz. Günümüzde belki tandır veya çömlekte pişirme imkânımız yok fakat dilersek kemikli et kullanabiliriz. Yeşil mercimeğin faydalarından ve yemeğinin lezzetinden bu kadar bahsetmişken tarifini vermemek olmaz, öyle değil mi? Paylaştığım tarifi uygulayarak pişirdiğiniz yeşil mercimek yemeğini bakır sahanlarda servis etmeniz görsellik açısından da oldukça şık bir sunum olacaktır. Kolay gelsin.

Yeşil Mercimek Yemeği İçin Gereken Malzemeler

  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 200 gram kemikli kuzu eti veya kuşbaşı et
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Az miktarda tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Dilerseniz bir adet havuç ve bir adet patates kullanabilirsiniz. Ben et kullanmadığım zaman koymayı tercih ediyorum.

Yeşil Mercimek Yemeği Nasıl Yapılır?

Öncelikle yeşil mercimek yemeği için mercimeği en az iki saat önce suya koyuyoruz. Daha sonra 200 gram kemikli et veya kuşbaşı eti tencereye koyup kısık ateşte sulanıp suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Daha sonra tereyağı ve sıvı yağ ilave edip kuru soğanı küp-küp doğruyoruz. Soğanlar ve et iyice kavruluncaya kadar karıştırıyoruz. Ardından biber ve domates salçasını ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak kimyon, pul biber ve tuz eklediğimiz yemeğe suda beklettiğimiz yeşil mercimeği ekliyoruz. Dilerseniz havuç ve patatesi de küp-küp doğrayıp ilave edebilirsiniz. Hazırladığımız yemeğe yeterince sıcak su koyup kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika arası pişiriyoruz. Hazırladığımız yeşil mercimek yemeğini daha önce de belirttiğim gibi bakır bir sahanda yanında bulgur pilavı ve cacık eşliğinde servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Önay

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Yeşil mercimeğin sağlığa bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Özellikle çocuklar için zekâ gelişimine katkısı ve demir eksikliğine iyi gelmesi harika. Peki, bu yemeği kemikli et olmadan yapsak yine aynı lezzeti alabilir miyiz? Ayrıca, havuç ve patates ekleyerek denemeyi düşünüyorum. Sizce bu malzemelerle tat uyumu nasıl olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Önay,

Yeşil mercimek gerçekten çok besleyici ve sağlıklı bir gıda. Kemikli et olmadan da yeşil mercimek yemeği yapabilirsiniz ve lezzeti yine çok güzel olur. Et kullanmadığınızda, yemeğe biraz daha fazla baharat ekleyerek tat dengesini sağlayabilirsiniz.

Havuç ve patates eklemek de iyi bir fikir. Bu sebzeler yeşil mercimeğin tadıyla uyumlu ve yemeğe ayrıca besin değeri katar. Havuç ve patates, yemeğinize hafif bir tatlılık ve kıvam katacaktır. Bence denemenizde fayda var, yemeğiniz hem besleyici hem de lezzetli olacaktır.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni