Açma Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Açma Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma mercimekli börek, İç Anadolu ve Ege bölgesine özgü bir börek olan açma mercimekli börek, günün her saatinde gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Sağlıklı olması bir yana enfes bit lezzetinin olması da tercih nedenidir.

Açma mercimekli börek için malzemeler

Hamuru için
  • Üç su bardağı un
  • Bir adet yumurta
  • Bir kaşık sirke
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • İki çay kaşığı tuz
İçi için
  • İki su bardağı kadar haşlanmış mercimek
  • Bir adet patates (Orta-büyük boy fark etmez)
  • İnce kıyılmış bir adet soğan
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Karabiber
Yufkalar için
  • Dört yemek kaşığı tahin
  • Bir su bardağı zeytinyağı
Üzeri için
  • Bir adet yumurtanın sarısı
  • Bir yemek kaşığı pekmez
  • Bir yemek kaşığı yoğurt
  • Mısır unu, susam ya da çörek otu
Açma mercimekli börek nasıl yapılır?

Üç su bardağı unu derince bir kabın ortasına koyup ortasını açtığımız unun içine yağımızı, yumurtamızı, sirkemizi ve tuzumuzu koyduktan sonra hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Yoğururken eklenecek suyun ılık olmasına dikkat edilerek kulak memesi kıvamına kadar yoğrulmalıdır. Bu malzemelere oranla ortalama bir buçuk iki su bardağı civarında ılık su kullanılmalıdır. Hamuru yoğurup kıvamını bulduktan sonra üzerini kapatıp içini hazırlamaya başlayalım.

Böreğin içini hazırlamak için ince ince doğradığımız soğanları bir tavada pembeleşinceye kadar pişirdikten sonra patatesi küp-küp kesip içine atıyoruz. Patatesler biraz yumuşadıktan sonra iki su bardağı haşlanmış mercimeğimizi de ekliyoruz. En son olarak da maydanoz ve karabiberi ekledikten sonra kısa bir süre birlikte pişmeye bırakıyoruz.

Hamuru ortalama dört parçaya bölüp küçük yuvarlak bir tepsi boyutunda açıyoruz. Açtığımız hamurların üstüne yağla karıştırılan tahini sürüp zarf şeklinde katlayarak yarım saat kadar dolapta dinlenmeye bırakıyoruz.

Dinlenen hamurları dolaptan çıkarıp elimizle açtıktan sonra ortalama 12 parçaya bölüyoruz. Her birinin içine mercimekli harçtan bolca koyup isteğe göre rulo veya zarf şeklinde kapatın. Üzeri için hazırladığımız yumurtalı karışımı da sürdükten sonra fırında (180-200 derece) üzeri kızarıncaya kadar bekleyin. Açma mercimekli börek servise hazır afiyetle yiyin.

Açma Mercimekli Börek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

1 Kase Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

1 Kase Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

Güncel

Sodalı Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri