Taneli Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Taneli Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Taneli Mercimek Çorbası

Çorba denince ilk akla gelen türlerden biri mercimek çorbasıdır. Kimimiz bu çorbayı yüksek besin değerleri nedeniyle tercih ederken, kimimiz de lezzeti için seçeriz. Soğuk kış aylarında, bir dilim limon eşliğinde tüketilen mercimek çorbası, soğuk algınlığından kaynaklanan birçok rahatsızlığa iyi gelir.

Birçoğumuz mercimek çorbasını hazırlayıp ya süzgeçten geçiririz ya da blender kullanırız. Bu yöntemler, çorbanın kıvamını pürüzsüz ve kremsi yapar. Ancak bazıları, taneli mercimek çorbasını tercih eder; bu yöntem daha zahmetsiz ve pratiktir. Taneli mercimek çorbasını yapmak için kullanılan malzemeler iri olmayacak şekilde rendelenir, böylece piştikten sonra herhangi bir işlem gerektirmez.

Taneli Mercimek Çorbasının Farkı

Taneli yeşil mercimek çorbasının malzemeleri, klasik süzme mercimek çorbası ile aynıdır. Tek fark, çorbayı pişirdikten sonra süzme işlemi yapılmamasıdır. Oldukça pratik ve lezzetli olan taneli mercimek çorbasını, dilerseniz misafirlerinize, dilerseniz de evde ailenize hazırlayıp ikram edebilirsiniz.

Birkaç yıl önce Hatay'da ev yemekleri yapan küçük bir lokantada, mercimek çorbasını yuvarlak yapılmış küçük bir çavdar ekmeğinin içinde sunmuşlardı. Görsel açıdan farklılık ve şaşırtıcı bir sunum yapmak isterseniz, çavdar ekmeğinin üst kısmını yuvarlak kesip içini çıkararak kese haline getirip taneli mercimek çorbanızı içinde sunabilirsiniz.

Taneli Mercimek Çorbası İçin Gereken Malzemeler

  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 dal reyhan
  • 2 su bardağı et suyu, yeterince sıcak su

Hazırlanışı

Genelde mercimek çorbasını düdüklü tencerede yaparız, taneleri iyice özlensin ve krema gibi bir kıvam alsın diye. Ancak taneli bir çorba elde etmek istediğimiz için düdüklü tencere yerine normal bir tencere kullanıyoruz.

Tencerenin içerisine tereyağını eritip üzerine nane ekliyoruz. Daha sonra salçayı ekleyip kavuruyoruz. Ardından pul biberi ekleyip et suyunu ilave ediyor ve kaynamaya bırakıyoruz. Tenceredeki malzemeler kaynarken, mercimeği yıkayıp suyunu süzüyor ve tencereye ekliyoruz. Kabuklarını soyduğumuz havuç, patates, kuru soğan ve sarımsakları rendeleyip tencereye ekliyoruz. Son olarak ortadan kesip rendelediğimiz domatesi ekleyip tuzunu atıyoruz.

Kaşıkla kıvamına baktığımız çorbaya yeterince sıcak su ekliyoruz. Daha sonra yıkadığımız bir dal reyhanı çorbanın içerisine atıp tencereyi kapatıyoruz. Kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişen çorbanın tadına bakıp tanelerin piştiğinden emin olduktan sonra ocaktan indiriyoruz. İçerisindeki reyhanı çıkarıp atıyoruz. Reyhan sadece aroma vermesi için kullanılır, daha sonra çıkarılabilir.

Çorbamız taneli olduğu için süzgeçten veya blenderdan geçirmiyoruz. Biraz ılındıktan sonra, dilerseniz anlattığım gibi ekmeğin içinde, dilerseniz de şık bir kâsede limon eşliğinde servis yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni