Afyon Mercimekli Bükme Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Afyon Mercimekli Bükme Tarifi ve Malzemeleri

Afyon mercimekli bükme, Adından da anlaşılacağı gibi Afyon yöresine ait olan el açması bir börektir. Hamuru itinayla hazırlandıktan sonra tek tek incecik açılan gerçekten el becerisi gerektiren bir tariftir. Afyon mercimekli bükme tarifi sıklıkla Afyon yöresinde yapılır ve severek tüketilir. Çıtır çıtır çok lezzetli ve bereketli bir börek çeşididir. Şekil verme aşamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu afyon mercimekli bükme böbreğinizin kat kat olmasını sağlayacaktır. Özel misafirlerinize sunmak için çay saatlerinizi ve sofralarınızı süsleyecek bu börek çabuk bayatlamaz.

Afyon mercimekli bükme için gerekli malzemeler
  • 1 Su bardağı yeşil mercimek,
  • 1 Adet kuru soğan,
  • 6 su bardağı un,
  • 1.5 su bardağı haşhaş,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 2.5 su bardağı su,
  • 1 yemek kaşığı sirke,
  • Karabiber,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
Afyon mercimekli bükme nasıl yapılır?

Öncelikle böreğin iç harcı için mercimeği haşlayıp süzün. Soğanı rendeledikten sonra bir kaşık sıvı yağda kavurup içerisine karabiber ve tuz koyup karıştırın. Kâse içerisinde susam ve sıvı yağı güzelce karıştırın bu afyon mercimekli bükenin ara katları için sostur. Hamuru yoğuracağımız geniş bir kabın içerisine sirke tuz ve suyu koyun. Azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Un yeterli gelmezse ilave edebilirsiniz. Tezgâhın üzerinde hamurdan bezeler alarak açabildiğiniz büyüklükte açın. Arasına sos sürerek üst üste koyun. En üstteki bezeyi sosla mayın ve yeniden hepsini açın. Açtığınız hamuru üçgen olacak şekilde 8 parçaya bölün. Kalın tarafına iç harcı koyup gevşek bir şekilde yuvarlayın. Yağladığınız fırın tepsisine aralarda boşluk bırakarak dizin. Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Afyon mercimekli bükme servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Afyon Mercimekli Bükme Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni