Sodalı Mercimekli Börek Sodalı mercimekli börek, sabah kahvaltıları ve beş çayları için vazgeçilmez bir lezzettir. Çıtır yapısı ve kolay yapılışı ile çok sık tercih edilen bir börek türüdür. Bu makalede, sodalı mercimekli böreğin malzemeleri ve yapılışı adım adım anlatılacaktır. Sodalı Mercimekli Börek Malzemeleri
İç Harcı için Malzemeler
Sodalı Mercimekli Börek Nasıl Yapılır? Öncelikle mercimekleri derin bir kabın içerisinde bol su ile yıkayın. Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra bir tencereye koyarak üzerine su ekleyin ve mercimekleri yumuşayana kadar pişirin. Mercimekler piştikten sonra suyunu süzün. Soğanların kabuklarını soyun, yıkayın ve küp şeklinde doğrayın. Bir tavaya sıvı yağı ekleyin ve ısıtın. İsınan yağa doğranmış soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun. Kavrulan soğanların üzerine pişmiş mercimekleri ekleyin ve güzelce karıştırın. Ardından salça, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice karıştırın. Bir iki dakika daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatın. Derin bir kabın içerisine maden suyu, yumurtalar ve sıvı yağı ekleyerek karıştırın. Tezgâhın üzerine bir yufka serin ve üzerine fırça yardımıyla sodalı harçtan sürün. Diğer yufkayı üste serin ve aynı işlemi tekrarlayın. Ãçüncü yufkaya da aynı işlemi uyguladıktan sonra yufkaları 8 eşit üçgen parçaya kesin. Kestiğiniz üçgen parçaların geniş kısmına hazırladığınız mercimekli iç harcı koyarak rulo şeklinde sarın ve fırın tepsisine dizin. Ãzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirin. Fırın tepsisini önceden 200 dereceye önceden ısıtılmış fırına yerleştirin ve üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun. |