Yufkalı Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Yufkalı Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Mercimekli Börek

Yufkalı mercimekli börek, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan, mercimek sevenler için harika bir börektir. Ara sıcak olarak servis edilen bu börek, içerdiği mercimek sayesinde hem tok tutucu hem de demir ve protein bakımından zengin bir alternatiftir. Kadınların gün gibi toplantılarında ön sıralarda yer alan bu börek, hazırlanışı oldukça kolaydır ve isterseniz hazır yufkadan, isterseniz kendi açtığınız böreklik hamurdan yapılabilir.

Yufkalı Mercimekli Börek Malzemeleri

  • 8 adet yufka
İç Harcı

  • 2 adet patates
  • 1 su bardağı mercimek
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet yeşil soğan
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
Sosu İçin

  • 2 çay bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 paket kabartma tozu
Yufkalı Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

Bir gece öncesinden 1 su bardağı mercimeği ıslatıyoruz. Tercihe göre ıslatmadan da haşlanabilir. 2 patatesi küp küp doğrayıp haşlanmış mercimeğin üzerine ilave ediyoruz. Üzeri kapanana kadar sıcak su ekleyip haşlıyoruz. Haşlanan mercimek ve patateslerin suyunu süzüyoruz. Mercimekleri haşladığımız suyu atmazsak çorba yaparken de kullanabiliriz. Haşlanmış mercimeklerin ve patatesin üzerine yeşil soğanı, maydanozları, dereotunu ince ince doğrayıp karışıma ekliyoruz. Baharatları da ekledikten sonra karışımı harmanlıyoruz.

Küçük bir kâsede süt, yumurta, sıvı yağ, yoğurt ve kabartma tozunu çırpıyoruz. Yufkanın birini düz bir zemine serip üzerine sosumuzu sürüyoruz, ardından ikinci yufkayı da üzerine serip tekrar sos sürüyoruz. Yufkamızı 8 veya 12 parça olacak şekilde üçgen biçimde kesiyoruz. Hazırlamış olduğunuz iç harcı her parçaya kaşık yardımı ile koyuyoruz. Yufkanın kenarlarını içe kıvırıp sigara böreği sarar gibi sarıyoruz.

Tercihe göre sarmış olduğumuz börekleri önce hazırladığımız sosa, sonra galeta ununa bulayıp veya üzerine fırça yardımı ile sos sürüp de pişirebiliriz. Börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerine susam veya çörek otu serpiyoruz. 200 derecede önceden ısıttığımız fırında pişiriyoruz. Yufkalı mercimekli börek sıcak servis edilir. Tabağın kenarı domates ve maydanoz ile süslenerek tercihen çay, meyve suyu gibi içeceklerle servis edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Diyet Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mercimek Çeşitleri Nelerdir?

Mercimek Çeşitleri Nelerdir?