Mercimek, özellikle içerdiği protein, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Tüketimi sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kıyma ile yeşil mercimeği pişirdiğiniz zaman daha lezzetli olmaktadır. Ayrıca kıyma, yüksek miktarda protein ve pek çok mineral barındırdığı için sağlık açısından kırmızı et tüketimi önemlidir. Yeşil mercimek yemeğini kıyma ile pişirdiğiniz zaman daha besleyici ve sağlıklı bir yemek haline gelmektedir. Çoğunlukla herkes mercimek yemeğini pek fazla tüketmek istemez. Ancak yeşil mercimek pek çok hastalıkta ve diyet listelerinde yemeği, salatası ya da çorbası olarak yer almaktadır. Bu nedenle çocuklarımıza mutlaka mercimek yemeğini sevdirmemiz gerekmektedir. Ayrıca besleyici olan kıymalı yeşil mercimek yemeği oldukça kolay ve kısa zamanda hazırlanan yemeklerden biridir. Kıymalı Yeşil Mercimek Yemeği İçin Gerekli Malzemeler
Kıymalı Yeşil Mercimek Yemeği Nasıl Yapılır? İlk önce yeşil mercimeği bir gece öncesinden ıslatalım. Ertesi gün, ıslattığımız yeşil mercimeği süzelim. Daha sonra tencereye suyu ilave edelim ve içerisine mercimekleri atarak yaklaşık 10-15 dakika arasında haşlayalım. Haşlanan yeşil mercimekleri süzerek başka bir kabın içine alalım. Bu arada kuru soğanların kabuklarını soyalım ve yemeklik olarak doğrayalım. Başka bir tencerenin içerisine margarini ilave ederek eritelim. Eriyen margarinin üzerine soğanları ekleyerek rengi şeffaf olana kadar kavuralım. Daha sonra kavrulan soğana kıymayı ekleyelim ve kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurma işlemine devam edelim. Karabiber ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Ardından domateslerin kabuklarını soyalım ve küçük olacak şekilde doğrayalım. Doğradığımız domatesleri, salçayı ve et suyunu ilave ettikten sonra ocağın altını kısalım ve pişirmeye devam edelim. Daha önceden haşlanan yeşil mercimekleri de içerisine ilave ettikten sonra yaklaşık olarak 20 dakika kadar yemeği pişirelim. Kıymalı yeşil mercimek yemeği piştikten sonra ocağın altını kapatalım ve dinlenmesi için 10 dakika bekletelim. Kıymalı yeşil mercimek yemeği servise hazır. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Yeşil mercimek, lif bakımından zengin olduğu için sindirim sistemini düzenler ve uzun süre tok kalmanızı sağlar. Kırmızı etten gelen demir, B12 vitamini ve diğer minerallerle birleştiğinde, bu yemek enerji seviyenizi artırır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ayrıca, yeşil mercimek düşük glisemik indekse sahiptir, bu yüzden kan şekerini dengeler ve diyabet riskini azaltır. Bu yemeği daha da zenginleştirmek için içerisine havuç, patates gibi sebzeler ekleyebilirsiniz. Yemeğin yanında yoğurt veya turşu ile de servis yapabilirsiniz. Böylece hem lezzetli hem de besleyici bir öğün elde etmiş olursunuz. |
Uygar
12 Temmuz 2024 CumaMercimeği bir gece öncesinden ıslatmanın nedeni nedir? Bu adımı atladığım zaman yemeğin tadında veya pĵşirme süresinde fark olur mu? Ayrıca, kıyma yerine tavuk kıyması kullanırsam aynı lezzeti yakalayabilir miyim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaUygar, mercimeği bir gece öncesinden ıslatmanın birkaç önemli nedeni vardır. İlk olarak, mercimeklerin suyu emerek şişmesi, pişirme süresini kısaltır ve daha eşit pişmelerini sağlar. Islatma işlemi ayrıca mercimeğin sindirimini kolaylaştırır ve bazı gaz yapıcı bileşiklerin azalmasına yardımcı olur. Bu adımı atladığınızda, mercimeklerin pişme süresi uzayabilir ve belki de tam olarak yumuşamayabilir.
Kıyma yerine tavuk kıyması kullanmanız da mümkündür ve bu, yemeğe farklı ama hoş bir lezzet katabilir. Ancak, tavuk kıymasının dana kıymasına göre daha hafif bir lezzeti vardır, bu yüzden baharat ve diğer malzemelerle dengeyi sağlamak önemlidir. Denemekten çekinmeyin, belki de bu şekilde yeni favori tarifinizi bulabilirsiniz!