Mercimekli Bulgur Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Mercimekli Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur

Mercimekli bulgur denilince ilk akla gelen şey bulgur pilavı olur. Hem bulgur hem de mercimek, insan sağlığı açısından son derece faydalı besin maddelerindendir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların bu iki besin maddesini de bolca tüketmesi gerekmektedir.

Mercimekli Bulgur Pilavı

Mercimekli bulgur pilavının yapımında köy bulguru kullanmayı tercih ediyorum. Hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli buluyorum. Mercimekli bulgur pilavının yapımında genellikle yeşil mercimek kullanılır. Mercimekli bulgur köftesi de bilinir ve bu köftede kırmızı mercimek kullanılır. Bulgur, yeşil ve kırmızı mercimek ile çok iyi lezzetler ortaya koyar. Sizlerle mercimekli bulgur pilavının tarifini paylaşmak istiyorum. Yeşil mercimeği önceden bir miktar haşlayıp derin dondurucuda saklıyorum. Bu, tarhana çorbası, börek ya da pilav yapımı esnasında oldukça pratik oluyor. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Mercimekli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık köy bulguru
  • Yarım su bardağı yeşil mercimek
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı et suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yeteri kadar tuz
  • Sıcak su

Mercimekli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Mercimekli bulgur pilavının yapımı oldukça kolaydır. Bunun için ilk yapmanız gereken şey yeşil mercimeği haşlamaktır. Yeşil mercimeği tencerede haşlarsanız suyunu çektirerek vitamininin kaçmasını önlemiş olursunuz. Bu arada haşlarken içerisine tuz atmayı unutmayın.

Mercimek haşlanırken pilavın yapımına başlayabilirsiniz. Kuru soğanı yemeklik olacak şekilde doğrayın. Pilav tenceresinin içerisine sıvı yağ ile tereyağını atın ve soğanları da ekleyerek biraz tuz ile sotelemeye başlayın. Bu arada kırmızı ve sivri biberi de doğrayıp yağa ilave edin. Sebzeler ölmeye başladığında üzerine domatesi rendeleyin. Salçaları da kavurun. En son olarak yıkanan bulguru sebzelerin içerisine boşaltın ve iyice kavurun. Baharatları ekleyin ve et suyu ile kaynar suyu da üzerine dökerek tencerenin kapağı kapalı haldeyken pilavı pişirmeye başlayın. Pilav suyunu çekmek üzereyken üzerine haşlanmış ve suyu çektirilmiş yeşil mercimeği ekleyip pilav pişinceye kadar ateşte bekletin. Pilavın pişme süresi yaklaşık 15 dakikadır. Pilav suyunu çekip piştiğinde ocaktan indirin ve bir örtünün arasına sararak yaklaşık yarım saat dinlendirin. Mercimekli bulgur pilavınız hazır. Daha sonra yanında ayran veya yoğurt ile ılık haldeyken servis edebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Bulgur ve mercimek, lifli yapıları sayesinde sindirim sistemini düzenler ve uzun süre tok tutar. Ayrıca bu iki besin maddesi de yüksek miktarda protein içerir, bu nedenle vejetaryen ve vegan beslenme için de önemli bir protein kaynağıdır. Mercimek, demir açısından zengin olup anemi riskini azaltır. Bulgur ise B vitamini kompleksi açısından zengindir ve sinir sistemi sağlığını destekler. Mercimekli bulgur pilavı, besleyici ve doyurucu olmasının yanı sıra ekonomik bir yemektir, bu nedenle sıkça tercih edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni