Siyah Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Siyah Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Mercimek Çorbası

Siyah Mercimek Çorbası, Malatya yöresine özgü bir çorbadır. Siyah mercimek, yeşil mercimekten daha küçük ve top şeklindedir. Tadı yeşil mercimekten çok farklı olmasa da en az onun kadar lezzetli ve besleyicidir. Siyah mercimek, köfte, salatalar, sulu yemekler ve çorbalar gibi birçok farklı yemek türünde sıkça tercih edilir.

Siyah Mercimek Çorbası Malzemeleri

  • 1 su bardağı siyah mercimek
  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 litre su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Nane
  • Sıvı yağ

Siyah Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Siyah mercimek çorbası yapımına başlamadan önce siyah mercimekler iyice yıkanır. Ardından su dolu bir tencerede yaklaşık 7-8 dakika haşlanır. Haşlanan mercimekler süzülür ve soğuk su ile yıkanarak bir kenara alınır. Kuru soğanın kabuğu soyulur ve ince ince doğranır. Bir tencerede sıvı yağ ile soğanlar kavrulur. Üzerine domates salçası eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Soğanlar yumuşayınca 1 litre kaynamış su ilave edilir. Salçalı su iyice kaynadıktan sonra arpa şehriye eklenir. Tercihe göre arpa şehriye yerine tel şehriye de kullanılabilir. Arpa şehriyeler yaklaşık 5 dakika kadar kaynadıktan sonra haşlanmış siyah mercimekler ilave edilir. Son olarak tuz ve baharatlar eklenir ve çorba 15 dakika kadar kaynatılarak tüm malzemelerin birbiriyle özleşmesi sağlanır. Servis tabağına alınan siyah mercimek çorbası sıcak olarak servis yapılır.

Ekstra Bilgiler

Siyah mercimek, özellikle yüksek protein ve lif içeriği ile bilinir. Bu nedenle, vejetaryenler ve veganlar için mükemmel bir protein kaynağıdır. Ayrıca, siyah mercimeğin düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur. Çorbanın içerisine ekleyeceğiniz baharatlar, çorbanın lezzetini artırırken aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gamze Mola

17 Nisan 2024 Çarşamba

Bu mercimek sadece Malatya değil, bütün Güneydoğu Anadolu’da bol bıol kullanılır, Yeşil mercimekten çok daha lezzetli be besleyicidir.
Yeşil mercimek gibi çorbasının içine erişte eklemek pek bilinen bir uygulama değildir.
Yemeklerimizi paylaşırken yerel ve geleneksel pişirme yöntemi gibi anlatmak yerine kendimize özgü bir tarif olduğunu belirtmekle, Türk Mutfağı’nı deforme etmemek adına daha doğru olacağını düşünüyorum.
Sevgiler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Yüce

Yeşil mercimek çorbası çok lezzetli bir yemektir. Çoğu insan Malatya bölgesinin yemeği diyebilir. Ama herkes kendi yöresinin tatlarıyla çeşitlendirebilir bu yemeği. Erişteli yapan var sarımsaklı ekşili yapanlarda var. Mercimek proteini yüksek bir yemektir. Çok faydalıdır. Mercimek yedikten sonra mide de gaz yapması kaçılmaz. Bu yemeğin yanında soğan kesilip yenmesi süper.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni