Mercimek pilavı, hem lezzetli hem de besleyici bir yemektir. Yapımı oldukça kolaydır ve görsel açıdan da güzel olduğu için sıkça tercih edilen pilav çeşitleri arasında yer alır. Mercimek pilavı, doyurucu özelliği ve hafif olması sayesinde diyet listelerinde de sıkça yer alır. Ayrıca, emziren anneler için süt yapıcı özelliğe sahiptir ve bu nedenle çok faydalı bir yiyecektir. Mercimek Pilavı Malzemeleri
Mercimek Pilavı Nasıl Yapılır? Pilavımıza başlamadan önce mercimeği iyice yıkayıp, haşlamak üzere ocağa koyuyoruz. Mercimeklerin çok fazla haşlanmamasına dikkat ediyoruz, çünkü ezilmemeleri gerekiyor. Mercimekler haşlandıktan sonra suyunu süzüyoruz, ancak süzdüğümüz suyu dökmüyoruz. Bu suyu pilavın yapımında kullanacağız. Derin bir tencere alıyoruz. İçine sıvı yağı koyup ocağın orta ateşte yanan yerine yerleştiriyoruz. Yağ ısınana kadar soğanları küp şeklinde doğrayıp, ısınan yağın içine atıyoruz. Soğanlar iyice kavrulduktan sonra tencereye bulguru ekliyoruz ve birkaç dakika daha kavuruyoruz. Kavrulmuş bulgura haşlanmış mercimekleri ekliyoruz. Ardından, haşlanan mercimeğin suyunu da kavrulan pilav malzemelerinin üzerine ekliyoruz. Eğer pilavın suyu eksik gelirse sıcak su ekleyebiliriz. En son olarak pilavın tuzunu ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz. İlk önce orta ateşte, suyunu çekmeye yakın ise kısık ateşte pilavımızı pişiriyoruz. Pilav piştikten sonra ocaktan alıp üzerine tereyağını ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp pilavı beş on dakika dinlendiriyoruz. Dinlenen pilavı servis tabaklarına alıyoruz. Yanında ayran ve turşu ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |