Tahinli Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Tahinli Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli mercimekli börek, yapımı oldukça kolaydır. Tahin susamdan elde edilir ve çok faydalı bir besin maddesidir. Fakat ne yazık ki tahini olması gerektiği kadar tüketemiyoruz. Son yıllarda kurabiye, kek gibi hamur işlerinde de tahin kullanılmaya başlanılmıştır. Eğer çok fazla tahin tüketemediğiniz için dert yanıyorsanız ilave olarak böreklerde de tahinden istifade edebilirsiniz. Fakat tahin kullanarak yapacağınız böreklerde mutlaka klasik yağ miktarını azaltmaya çalışın. Çünkü tahin zaten çok yağlı bir maddedir. Benim sizlerle paylaşmak istediğim böreğin yapımında hazır yufka kullanılmaktadır. Lezzetli bir börek yapmak isteseniz kullanacağınız hazır yufkayı makine açımı değil de el açımı olarak almayı tercih edin.

Tahinli mercimekli börek için gerekli malzemeler
  • 6 adet el açması hazır yufka
  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam pul biber
  • Yeteri kadar tuz
Sosu için
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı tahin
  • Yarım çay bardağı su
Üzeri için
  • Yumurta sarısı
  • Susam ya da çörek otu
Tahinli mercimekli börek nasıl yapılır?

Tahinli mercimekli böreğin yapımı son derece pratiktir. Bunun için ilk yapmanız gereken şey yeşil mercimeği haşlamaktır. Yeşil mercimek çok faydalıdır. İçerisindeki faydalı maddelerin gitmemesi için suyunu çekerek haşlamaya dikkat edin. Bu yüzden suyunu az az ilave ederek haşlamanın gerekir. Haşlarken içerisine tuz da ilave edin. Mercimekler haşlandıktan sonra kuru soğanı yemeklik doğrayın ve sıvı yağda soteleyin. Üzerine mercimek, baharatlar ve maydanozları da ilave ederek kavurun. Elde edilen iç malzemeyi soğuması için bir kenara kaldırın.

Diğer taraftan sos malzemesi olan su, yağ ve tahini karıştırın. Yufkanın bir tanesini tezgâha yayın. Yufkanın üzerine hazırladığınız yağlı sosu bir fırça yardımıyla sürün. Üzerine 2. Bir yufkayı yerleştirin ve aynı işlemi bu yufkaya da uygulayın. Yufkayı üçken olacak şekilde 10 eşit parçaya bölün. Arasına hazırlanan mercimekli içten kayarak ve kenarlarını içine kıvırarak sarın. Bu işlemi kalan 4 yufkaya da uygulayın. Tüm malzemeler bittiğinde börekleri yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve üzerine yumurta sarısı sürerek 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Tahinli mercimekli börek hazır. Yaptığınız böreği sıcakken servis etmeye özen gösterin. Böreğiniz fazla gelirse pişirmeden derin dondurucuda saklayıp misafirleriniz geleceği zaman taze olarak yapabilirsiniz. Bu arada arzu ederseniz üzerine susam ya da çörek otu da ekebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Tahinli Mercimekli Börek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Su Mercimeği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Su Mercimeği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Mercimek Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Mercimek Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mercimek Çeşitleri Nelerdir?

Mercimek Çeşitleri Nelerdir?

Mercimekli Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

Mercimek Çorbası Kaç Kalori?