Tahinli Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Tahinli Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Mercimekli Börek

Tahinli mercimekli börek, yapımı oldukça kolay ve lezzetli bir tariftir. Tahin, susamdan elde edilen ve son derece faydalı olan bir besin maddesidir. Ancak, ne yazık ki tahini yeterince tüketemiyoruz. Son yıllarda tahin, kurabiye ve kek gibi hamur işlerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Eğer tahini yeterince tüketemediğiniz için üzülüyorsanız, böreklerde de tahinden faydalanabilirsiniz. Ancak, tahin kullanarak yapacağınız böreklerde klasik yağ miktarını azaltmaya çalışın. Çünkü tahin zaten çok yağlı bir maddedir. Paylaşmak istediğim böreğin yapımında hazır yufka kullanılmaktadır. Lezzetli bir börek yapmak isterseniz, makine açımı yerine el açımı hazır yufka tercih edin.

Gerekli Malzemeler

  • 6 adet el açması hazır yufka
  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam pul biber
  • Yeteri kadar tuz

Sosu İçin

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı tahin
  • Yarım çay bardağı su

Üzeri İçin

  • Yumurta sarısı
  • Susam ya da çörek otu

Tahinli Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

Tahinli mercimekli böreğin yapımı son derece pratiktir. İlk yapmanız gereken şey yeşil mercimeği haşlamaktır. Yeşil mercimek çok faydalıdır ve içerisindeki faydalı maddelerin kaybolmaması için suyunu çekerek haşlamaya dikkat edin. Bu nedenle suyunu azar azar ekleyerek haşlamanız gerekmektedir. Haşlarken içerisine tuz da ilave edin. Mercimekler haşlandıktan sonra kuru soğanı yemeklik doğrayın ve sıvı yağda soteleyin. Üzerine mercimek, baharatlar ve doğranmış maydanozları ilave ederek kavurun. Elde edilen iç malzemeyi soğuması için bir kenara kaldırın.

Diğer taraftan, sos malzemeleri olan su, yağ ve tahini karıştırın. Yufkanın bir tanesini tezgaha yayın. Yufkanın üzerine hazırladığınız yağlı sosu bir fırça yardımıyla sürün. Üzerine ikinci bir yufkayı yerleştirin ve aynı işlemi bu yufkaya da uygulayın. Yufkayı üçgen olacak şekilde 10 eşit parçaya bölün. Arasına hazırlanan mercimekli içten koyarak ve kenarlarını içe kıvırarak sarın. Bu işlemi kalan 4 yufkaya da uygulayın. Tüm malzemeler bittiğinde börekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve üzerine yumurta sarısı sürerek 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Tahinli mercimekli börek hazır. Yaptığınız böreği sıcakken servis etmeye özen gösterin. Böreğiniz fazla gelirse, pişirmeden derin dondurucuda saklayıp misafirleriniz geleceği zaman taze olarak yapabilirsiniz. Arzu ederseniz, üzerine susam ya da çörek otu da ekebilirsiniz.

Sonuç

Tahinli mercimekli börek, hem besleyici hem de lezzetli bir seçenektir. Tahinin ve mercimeğin faydaları ile zenginleştirilmiş bu börek, misafirlerinizi ve ailenizi memnun edecektir. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri